Чајна пецива

Ако су мафини ушли у моду од пре пар година, за чајна пецива можемо рећи да никада нису ни изашла. Лаки за припрему, а хрскави под зубима, најбоље иду уз чај или кафу, а још боље уз разговор са комшиницом или најбољом другарицом.


Чајни кекс са орасима

Састојци:
  • 4 јаја
  • 250 гр. шећера
  • 400 гр. брашна
  • 1 кесива ванилиног шећера
  • 100 гр. ораха
  • чоколада по жељи
  • Припрема:
Умутити беланца.
У другу посуду умутити жуманца и шећер.
Додати беланца, брашно и ванилу и мешати док не постане једнолично.
Истопите чоколаду.
Додати орахе и отопљену чоколаду. Измешајте.
Смесу излијте у плех и пеците у рерни.



Чоколадни колачићи

Састојци:

  • 100 гр. чоколаде за кување
  • 125 гр. маргарина, омекшалог на собној температури
  • 125 гр. шећера
  • прстохват соли
  • 1 јаје
  • 200 гр. брашна
  • 1 кашичица прашка за пециво
  • 1 кашичица екстракта ваниле

Припрема:

Чоколаду насецкајте на ситне коцкице и замесите заједно са смесом.
Најпре, омекшали маргарин помешајте са шећером. Док добијете кремасту и глатку смесу, додајте јаје и екстракт ваниле, а потом брашно, прашак за пециво и насецкану чоколаду.
Оставите у фрижидеру најмање 2 сата.
Загрејте рерну на 200°Ц. У плех ставите мале куглице смесе па их пеците отприлике 10 минута. Куглице ће се доста раширити па пазите на то да између куглица оставите довољно простора



Цветни кексићи са џемом

Састојци:
  • 250 гр. маргарина
  • 120 гр. шећера
  • 1 јаје
  • нарибана корица 1 лимуна
  • 1 ванилин шећер
  • 400 гр. брашна

Припрема:

Добро помешати све састојке осим брашна.
Додати брашно и замесити тесто.
Тесто разваљати на једно 3 мм дебљине.
Цветним калупима изрезати облике, пола пуне, пола са кругићем у средини (рупом).
Пећи у загрејаној пећници на 160-180°Ц око 20 минута.
Кад су печени, ставите на сваки пуни цветић 1 кашичицу мармеладе по избору и притиснути једним празним цветићем.

Галете

Састојци:
  • 4 јаја
  • 200 гр. шећера
  • 2 дл. млека
  • 1,5 дл. уља
  • 2 ванилина шећера
  • 1 лимун
  • 600 гр. брашна
  • 1 прашак за пециво
Припрема:
Одвојити жуманца од беланца.
Умутити беланца са шећером. Додати жуманца.
Добро умутити и додати млеко, зејтин, ванилин шећер, прашак за пециво и брашно.
Изрендати кору лимуна и додати по жељи.
Овако спремљено тесто пећи у добро загрејаној преси за галете или електричном тостеру за галете.






No comments:

Post a Comment