Sunday, June 15, 2014

Цимет

Цимет (Цинннамомум верум) је зимзелено дрво, висине 5–15 метара, које потиче са Цејлона (Шри Ланка) и помиње се као зачин још од 2800. година пре нове ере. Највише се гаји, поред Шри Ланке, у Кини, Индији и Индонезији. Код нас се користи као прах или као кора од дрвета. У прошлости је у европским земљама цимета било у малим количинама, па је био веома скуп. Иако су слични по саставу, постоји "кинески цимет" и "цејлонски цимет".


Лековита својства
Цимет има значајно антиоксиданско дејство, помаже варењу хране, садржи хранљиве материје и лековите састојаке: биљна влакна, восак, гвожђе, калцијум, манган, металхидроксид-халкон-полимер (мхцп), минерале, танине.
До сада је на основу испитивања научника установљен велики број лековитих особина цимета против следећих болести и тегоба: алергијски рхинитис, артхритис, болести зуба и усне дупље, болови у желуцу, вагиналне инфекције, вирусне инфекције, гастритис, гихт, главобоља, гљивичне и бактеријске инфекције гојазност, грчеви, губитак апетита, губитак косе, губитак полног нагона, дерматитис, дијабетес, импотенција, инфекције бешике, исцрпљеност и умор, кандида, карцином дебелог црева, киселина у желуцу, кожне болести тела главе и проблеми са косом, лоша циркулација, лоше памћење, малаксалост, малокрвност, менструалне тегобе и крварење, мучнина, надражена црева и надимање, неке врсте рака, нервна напетост, отворене ране, посекотине и огреботине, повишен ниво холестерола и триглицерида, повраћање, постпорођајни проблем, проблеми са варењем и затвор, проблеми с варењем и пролив, проблеми са живцима, проблеми са жучном кесом, проблеми са јетром, проблеми са мокрењем и мокраћним каналима, све врсте болова, стрес, уједи и убоди инсеката.

Лековито је и циметово вино (вино зачињено циметом). И мешавина меда и цимета има веома лековите особине. Цимет је антисептик, тако да се чајем од цимета могу испирати посекотине и огреботине.
Цимет убрзава дисање и рад срца, а тиме утиче на повећање температуре тела и самим тим убрзава сагоревање масти.
Интересантно је да цимет побољшава и визуелно памћење и брзину реаговања, развијајући позитивну енергију.
Код дијабетеса цимет помаже бољем искоришћењу инсулина. Новијим истраживањима установљено је да побољшава тзв. глукозни метаболизам око двадесет пута.
Коришћење
цимет
Велика предност цимета је у томе што је јефтин и доступан, може се купити у готово свакој продавници прехрамбене робе. У исхрани и као зачин користе се циметови штапићи. Због свог антибактеријског и антигљивичног дејства, користи се и за заштиту хране од кварења. Испитивањем се дошло до тога да се у неким случајевима може користити и уместо конзерванса за конзервирање меса.
Поред исхране, цимет се користи и у козметици. Жваке са укусом цимета употребљавају се против непријатног задаха.
Циметово уље користи се за мазање појединих делова тела или у ароматерапији, док се циметови штапићи (кора) или прах користе као зачин или лековити додатак јелима.

No comments:

Post a Comment