Бајадера

Састојци:

  • 400 гр. шећера
  • 12 кашика воде
  • 150 гр. млевених ораха
  • 150 гр. млевеног кекса
  • 125 гр. маргарина
  • 3 кашике какаоа
За глазуру:
  • 120 гр. чоколаде
  • 3 кашике уља
  • 1 кашика маргарина
Припрема:

Шећер ставите у дубљу шерпу с дебелим дном и прелијте га водом. Оставите да кључа око пет минута док се шећер не растопи, па умешајте млевене орахе и кекс. Мешајте док се не сједини, а затим склоните са шпорета.
Док је још вруће, додајте маргарин исечен на листиће и све добро промешајте. Поделите на два дела, па у један додајте какао. Плех обложите масним папиром и преко излијте тамну смесу. Потом излијте светлу и поравнајте.
Прелијте глазуром и ставите у фрижидер. Изломите чоколаду у шерпицу, додајте уље и уз мешање је отопите на пари. Додајте маргарин, добро измешајте и прелијте бајадеру.




Бела бајадера

Sastojci:

Tamni sloj:

 2 dl. vode
 300 gr. šećera
 125 gr. maslaca
 500 gr. mlevene plazme

Svetli sloj:

 1 dl. vode
 200 gr. šećera
 125 gr. maslaca
 200 gr. mleka u prahu
 100 gr. kokosa

Priprema:

 Tamni sloj (donja kora): Vodu, šećer i maslac prokuvajte i u to dodajte mlevenu plazmu.
 Svetli sloj: Vodu, šećer i maslac prokuvajte. Skinite sa vatre i u to dodajte mleko u prahu. Promešajte, a zatim dodajte kokos. Kad se svetli sloj ohladi, premažite ga preko tamnog, a zatim stavite kolač u frižider da se stegne.


No comments:

Post a Comment