Да ли сте знали да у Америци данас једна особа недељно троши око 1кг шећера! Везано за наше поднебље, просечан Србин годишње потроши 13,7кг шећера. Шећер који се користи у домаћинствима (сахароза) има збирну хемијску формулу Ц12Х22О11. Његова енергетска вредност је 16,8 кЈ по граму. Густином од 1,6 г/цм³, шећер је тежи од воде (1 г/цм³). На 20 °Ц, 200 гр. шећера је растворљиво у 100 мл воде, а на 100 °Ц, 400 г у 100 мл.
Производња шећера
Главни извори сировина за производњу шећера су шећерна трска (у тропским крајевима) и шећерна репа (у крајевима са умереном климом). Сахароза је директно присутна у овим биљним културама, а из њих се издваја пресовањем или кувањем у течни раствор. Даљим откувавањем добијају се кристали шећера. Процесом прераде може се контролисати чистоћа рафинираног шећера.
Најзначајније земље произвођачи шећера
Највише шећера у свету производе Бразил, Индија и Кина, док су у Европи најзначајнији произвођачи Француска, Немачка и Пољска.
Врсте шећера
Браон шећер: заједничко име за све шећере браон боје. Добија се на различите начине: мешањем белог шећера са браон сирупом од шећерне репе или грејањем шећерног сирупа (карамелизовање).
Течни шећер: у води растворени шећер који се користи у прехрамбеној индустрији.
Кандирани шећер: шећерни кристали различите величине и боје настали спором кристализацијом из шећерног раствора.
Карамел: браон маса која се добија загревањем шећера. Ова маса загревањем стиче посебну арому.
Меласа: светлобраон сируп, нуспроизвод у производњи шећера. Користи се за производњу алкохола. Од меласе из шећерне трске производи се рум.
Шећер у праху: врло фино млевени шећер. Користи се за посластице.
Шећер од шећерне репе: углавном сахароза, хемијски идентичан шећеру од шећерне трске. Најчешће се продаје рафиниран (кристализован).
Шећер у коцки: рафинирани шећер са сирупом, притиском обликован у квадре.
Шећерне мешавине
Ванилин шећер: мешавина ваниле или ароме ваниле и финог шећера.
Фондан: фабрикована маса од куваног шећера и сирупа глукозе која се користи у посластичарству.
Сируп: добија се кувањем слатког воћа. Садржи висок проценат шећера (62-78%).
Палмин шећер: екстракт шећерне палме (Арецоидеае). Мање је сладак од класичног шећера и има арому карамела.
Остали шећери
Млечни шећер: (лактоза) присутан у млеку, састоји се из глукозе и галактозе. У фармакологији се користи као базна супстанца.
Производња шећера
Главни извори сировина за производњу шећера су шећерна трска (у тропским крајевима) и шећерна репа (у крајевима са умереном климом). Сахароза је директно присутна у овим биљним културама, а из њих се издваја пресовањем или кувањем у течни раствор. Даљим откувавањем добијају се кристали шећера. Процесом прераде може се контролисати чистоћа рафинираног шећера.
Најзначајније земље произвођачи шећера
Највише шећера у свету производе Бразил, Индија и Кина, док су у Европи најзначајнији произвођачи Француска, Немачка и Пољска.
Врсте шећера
Браон шећер: заједничко име за све шећере браон боје. Добија се на различите начине: мешањем белог шећера са браон сирупом од шећерне репе или грејањем шећерног сирупа (карамелизовање).
Течни шећер: у води растворени шећер који се користи у прехрамбеној индустрији.
Кандирани шећер: шећерни кристали различите величине и боје настали спором кристализацијом из шећерног раствора.
Карамел: браон маса која се добија загревањем шећера. Ова маса загревањем стиче посебну арому.
Меласа: светлобраон сируп, нуспроизвод у производњи шећера. Користи се за производњу алкохола. Од меласе из шећерне трске производи се рум.
Шећер у праху: врло фино млевени шећер. Користи се за посластице.
Шећер од шећерне репе: углавном сахароза, хемијски идентичан шећеру од шећерне трске. Најчешће се продаје рафиниран (кристализован).
Шећер у коцки: рафинирани шећер са сирупом, притиском обликован у квадре.
Шећерне мешавине
Ванилин шећер: мешавина ваниле или ароме ваниле и финог шећера.
Фондан: фабрикована маса од куваног шећера и сирупа глукозе која се користи у посластичарству.
Сируп: добија се кувањем слатког воћа. Садржи висок проценат шећера (62-78%).
Палмин шећер: екстракт шећерне палме (Арецоидеае). Мање је сладак од класичног шећера и има арому карамела.
Остали шећери
Млечни шећер: (лактоза) присутан у млеку, састоји се из глукозе и галактозе. У фармакологији се користи као базна супстанца.
No comments:
Post a Comment