Чоколадни мафин
Мафини су, као типична америчка посластица, све популарнији код нас. Једу се у свим приликама - као лагани оброк или ужина, грицкају се у ходу или се опуштено дегустирају у омиљеном кафићу. Када једном набавите модлице за мафине, њихове састојке можете комбиновати до миле воље. Основном тесту можете додавати: чоколаду, воће, лешнике, бадеме, орахе, кикирики, а од зачина ваниллу, цимет, каранфилић и остале.Састојци:
- 175 гр. чоколаде за кување
- 175 гр. путера
- 125 гр. кристал шећера
- 80 гр. брашна
- 4 јаја
Припрема:
Чоколада и путер се растопе и сједине, и оставе да се охладе.
У другој посуди умутити 4 беланца, па им додати шећер и жуманца. Када маса побели у њу додати брашно и чоколаду с путером.
Таква смеса се сипа у калуп за мафине и пече 15-ак минута у рерни загрејаној на 180 степени.
Чоколадни мафин са лешником
Састојци:- 100 гр. маргарина
- 200 гр. шећера
- 1 кесица ванилиног шећера
- 2 јајета
- 50 гр. истопљене црне чоколаде
- 200 мл. млека
- 100 гр. брашна
- 100 гр. какаоа
- 50 гр. пудинга од чоколаде
- пола прашка за пециво
- кашичица соде бикарбоне
- 2 кашичице цимета
- 70 гр. сецканих лешника
Припрема:
Пенасто умутите маргарин са шећером и ванилиним шећером.
У то додајте једно јаје, па кад њега умешате, додајте и друго.
У масу сипајте истопљену чоколаду, а онда наизменично додајте какао, млеко и пудинг у праху уз стално мућење.
На крају додајте претходно помешане прашак за пециво, соду бикарбону и цимет.
У плех за мафине ставите папирне корпице и напуните их припремљеном масом до трећине висине. Поспите сецканим лешницима и пеците око 20 минута на 180 степени.
Чоколадни мафини са трешњама
Састојци:
- 50 гр. шећера
- 1 ванилин шећер
- 100 гр. маргарина
- 1 јаје
- 2 дл. млека
- 2 кашике какаа
- 150 гр. меког брашна
- 1 прашак за пециво
- 200 гр. трешања (без коштице)
- 200 гр. чоколаде (пола растопити, а пола исецкати)
Припрема:
Маргарин оставите да омекша па га добро сједините са шећером. Додајте још и кесицу ванилин шећера и једно цело јаје, па добро измешајте.
Велику чоколаду (200 гр.) преполовите, а једну половину опрезно растопите и лагано додајте у смесу јаја и маргарина.
Долијте шољицу (2 дл.) млека и 2 кашике какаа. На крају, уз стално мешање, постепно додајте брашно с прашком за пециво.
Остатак чоколаде изрендајте на грубо, или ситно исецкајте и здробите, па ове чоколадне комадиће додајте у смесу.
На крају убаците и трешње, па онда смесу промешајте да се сви састојци правилно распореде у маси, саветује Велика Кухиња. Папирнате чашице за мафине послажите у калуп, кашиком их напуните до 2/3 висине и пеците на 180°Ц око 20 минута.
Маргарин оставите да омекша па га добро сједините са шећером. Додајте још и кесицу ванилин шећера и једно цело јаје, па добро измешајте.
Велику чоколаду (200 гр.) преполовите, а једну половину опрезно растопите и лагано додајте у смесу јаја и маргарина.
Долијте шољицу (2 дл.) млека и 2 кашике какаа. На крају, уз стално мешање, постепно додајте брашно с прашком за пециво.
Остатак чоколаде изрендајте на грубо, или ситно исецкајте и здробите, па ове чоколадне комадиће додајте у смесу.
На крају убаците и трешње, па онда смесу промешајте да се сви састојци правилно распореде у маси, саветује Велика Кухиња. Папирнате чашице за мафине послажите у калуп, кашиком их напуните до 2/3 висине и пеците на 180°Ц око 20 минута.
No comments:
Post a Comment