Мафини

Чоколадни мафин

Мафини су, као типична америчка посластица, све популарнији код нас. Једу се у свим приликама - као лагани оброк или ужина, грицкају се у ходу или се опуштено дегустирају у омиљеном кафићу. Када једном набавите модлице за мафине, њихове састојке можете комбиновати до миле воље. Основном тесту можете додавати: чоколаду, воће, лешнике, бадеме, орахе, кикирики, а од зачина ваниллу, цимет, каранфилић и остале.

Састојци:
  • 175 гр. чоколаде за кување
  • 175 гр. путера
  • 125 гр. кристал шећера
  • 80 гр. брашна
  • 4 јаја



Припрема:
Чоколада и путер се растопе и сједине, и оставе да се охладе.

У другој посуди умутити 4 беланца, па им додати шећер и жуманца. Када маса побели у њу додати брашно и чоколаду с путером.

Таква смеса се сипа у калуп за мафине и пече 15-ак минута у рерни загрејаној на 180 степени.


Чоколадни мафин са лешником

Састојци:

  • 100 гр. маргарина
  • 200 гр. шећера
  • 1 кесица ванилиног шећера
  • 2 јајета
  • 50 гр. истопљене црне чоколаде
  • 200 мл. млека
  • 100 гр. брашна
  • 100 гр. какаоа
  • 50 гр. пудинга од чоколаде
  • пола прашка за пециво
  • кашичица соде бикарбоне
  • 2 кашичице цимета
  • 70 гр. сецканих лешника


Припрема:

Пенасто умутите маргарин са шећером и ванилиним шећером.

У то додајте једно јаје, па кад њега умешате, додајте и друго.

У масу сипајте истопљену чоколаду, а онда наизменично додајте какао, млеко и пудинг у праху уз стално мућење.

На крају додајте претходно помешане прашак за пециво, соду бикарбону и цимет.

У плех за мафине ставите папирне корпице и напуните их припремљеном масом до трећине висине. Поспите сецканим лешницима и пеците око 20 минута на 180 степени.




Чоколадни мафини са трешњама


Састојци:


  • 50 гр. шећера
  • 1 ванилин шећер
  • 100 гр. маргарина
  • 1 јаје
  • 2 дл. млека
  • 2 кашике какаа
  • 150 гр. меког брашна
  • 1 прашак за пециво
  • 200 гр. трешања (без коштице)
  • 200 гр. чоколаде (пола растопити, а пола исецкати)

Припрема:

Маргарин оставите да омекша па га добро сједините са шећером. Додајте још и кесицу ванилин шећера и једно цело јаје, па добро измешајте.

Велику чоколаду (200 гр.) преполовите, а једну половину опрезно растопите и лагано додајте у смесу јаја и маргарина.

Долијте шољицу (2 дл.) млека и 2 кашике какаа. На крају, уз стално мешање, постепно додајте брашно с прашком за пециво.

Остатак чоколаде изрендајте на грубо, или ситно исецкајте и здробите, па ове чоколадне комадиће додајте у смесу.

На крају убаците и трешње, па онда смесу промешајте да се сви састојци правилно распореде у маси, саветује Велика Кухиња. Папирнате чашице за мафине послажите у калуп, кашиком их напуните до 2/3 висине и пеците на 180°Ц око 20 минута.


1,3,4,5

No comments:

Post a Comment