Sunday, June 15, 2014

Чоколада


Да ли сте знали да чоколада садржи четвртину количине кофеина који се налази у једној шољи кафе. 100 гр.чоколаде садржи: беланчевине 10гр, масноће 27гр, угљенехидрате 54гр, калијум 400мг, магнезијум 300мг, фосфор 250мг, калцијум 100мг, натријум, 12мг, гвожђе 3мг, теобромин 500мг. Такође, 100 грамачоколаде садржи 2.100-2.500 кЈ (500-600 калорија). Црна чоколада садржи биљне протеине, какао бутер, липиде, млеко (у праху), калцијум, какао масу, калијум, магнезијум и фосфор.
Чоколада је посластичарски производ који се прави од какаоа, масти, заслађивача и других додатака. Најчешће се производи у облику табли.
Историја чоколаде
Какао, главни састојак чоколаде, гаји се последња 3 миленијума у Централној Америци и Мексику. Први запис о његовој употреби потиче из око 1100. године п. н. е. Мезоамеричке цивилизације, укључујући Маје и Астеке, спремале су чоколадна пића од какаоа. Овом пићу су додавали ароме ваниле и чили папричица. Какао и чоколада су сматрани за луксузне и скупе производе у Средњој Америци у доба пре доласка Европљана. По старој мексичкој легенди, чоколада је била пиће богова у рају, а семе дрвета какаоа су богови дали људима као благослов. Астеци су у знак захвалности сваке године приносили људску жртву, а последњи оброк жртвованог био је какао.





Црна чоколада садржи већи проценат какао зрна (минимум 50% какао делова). Остали састојци су шећер, ванила, соја лецитин. Сматра се најквалитетнијом и најздравијом врстом чоколаде. Црна чоколада се може поделити према проценту какаоа, какао бутера и шећера. Уколико садржи најмање 15% течног какаоа и исто толико какао бутера, а минимум укупне количине какао делова је 60%, онда спада у слатке чоколаде. Уколико је проценат течног какаоа најмање 35% и исто толико какао бутера и шећера, онда спада у горке чоколаде.
Млечна чоколада садржи исте састојке као и црна, али се додаје и млеко у праху, чији квалитет заједно са процентом какао делова одређује квалитет. Сматра се да мора имати минимум 30% какао делова.
Бела чоколада садржи све састојке као и млечна осим што има какао бутер, а не какао масу. Квалитетна бела чоколада мора имати минимум 26% какао делова, односно какао бутера.
Чување чоколаде
Чоколада се чува на сувом и хладном месту, на температури од 10-15°Ц и влажности ваздуха 60-70%, најбоље у затвореној посуди, будући да лако апсорбује мирисе. Уколико је температура повишена, какао бутер ће се отопити, рекристалисати на површини, што неће променити укус, али хоће изглед.
цоколада
Уколико је влажност повишена, раствориће се кристали шећера, који ће се рекристалисати, стварајући превлаку, ово ће променити и укус.
Чоколада и здравље
Научници са чувеног Харварда урадили су 136 студија о какаоу, који је основа чоколаде. У чланку објављеном у Европском журналу за нутриционизам и метаболизам, ови стручњаци пишу да какао потпомаже здравље срца, утичући позитивно на крвну слику и против штетног холестерола. Ови добри ефекти какаоа резултат су антиоксидантског елемента - флавоноида.
Ако вам је крвни притисак висок, тад чоколада може да помогне. Фенилетиламин делује на крвни притисак и ниво глукозе у крви. Истраживања су извршена на групи људи са високим крвним притиском. Они су јели тамну чоколаду сваког дана током две недеље, и примећено је да је крвни притисак у великом паду. Такође им је снижен ниво холестерола.
Чоколадно млеко може вам дати додатну снагу после напорног рада. Ово пиће показало је боље резултате од спортских енергетских напитака.
-Магнезијум смирује нервну напетост, а гвожђе помаже код благе анемије. Кофеин је такође у саставу чоколаде, али га има много мање него у кафи, количина у једној шољици једнака је количини у 800 гр. чоколаде. Чоколада је извор и минерала: фосфора, магнезијума, гвожђа и калијума. Претпоставка је да теобромин потстиче жељу за чоколадом, а садржи и састојке попут триптофанелина, који ствара сератонин.
Према резултатима светских истраживања доказано је да црна чоколада, која садржи 60% какао делова и више, веома јак антиоксиданс, будући да садржи полифенол - чисти организам од слободних радикала. Такође до 10% повећава производњу ХДЛ (доброг холестерола), који штити крвне судове.
Чоколада је и веома калорична, има висок проценат масти и шећера, а сматра се да може бити узрочник мигрене. Како год. Уживајте, неколико коцкица неће нашкодити вашој линији.

No comments:

Post a Comment